El projecte Maletí Pedagògic: La salut a la teua mà es desenvolupa en centres educatius de Formació Professional de les branques sanitària i de serveis a la comunitat, contribuint a la construcció d’una ciutadania global crítica i activa en matèria del dret a la salut, l’equitat de gènere i els ODS.
Com ho fem realitat en els centres educatius?
Incorporant aquesta educació als projectes pedagògics dels centres. Són agents del canvi tant el professorat i alumnat, com el personal directiu dels centres, així com les entitats i organitzacions socials de l’entorn.
Vols saber més sobre l’EpDiCG? visita nostre quadern d’aprenentatges de la Fase II i altres recursos disponibles.
1. Potenciant les competències en Desenvolupament Humà Sostenible i els ODS
Des de Farmamundi entenem que és essencial que el sistema educatiu forme persones crítiques que qüestionen els models de desenvolupament que posen en risc la salut del planeta i, per consegüent, de les generacions presents i futures.
En aquest projecte, el professorat, amb l’acompanyament de l’equip de Farmamundi, és qui defineix, en el moment de la programació pedagògica de l’any acadèmic, com incloure i vincular aquestes competències segons el mòdul que s’impartisca.
2. Incorporant metodologies participatives, horitzontals i innovadores
Aprenentatge per a l’Acció
- El seu objectiu és adquirir competències des de l’acció, produint una transformació a través de la participació en el procés.
- Està dirigida cap al desenvolupament d’una acció de sensibilització protagonitzada per l’alumnat que sorgeix dels seus interessos, i que està en relació amb les temàtiques dels tallers de reflexió i que es treballen des del Maletí Pedagògic.
L’Aprenentatge i Servei
- L’alumnat és el protagonista actiu del procés d’aprenentatge, des de la presa de consciència i el compromís.
- Es treballa de manera cooperativa amb el teixit sociosanitari de l’entorn pròxim per a establir aliances i xarxes que transcendeixen els límits de l’aula i el centre, contribuint a una comunitat educativa diversa i compromesa.
- Per al centre educatiu en conjunt constitueix una oportunitat d’unir els valors pedagògics amb els valors socials, portant avant accions col·lectives que transformen la realitat pròxima dels centres.
Què és el quadern de bones pràctiques?
És un document que permet socialitzar el procés educatiu experimentat pels centres participants.
Es considera una bona pràctica educativa aquella iniciativa, model o política impulsada en els centres educatius que permet el desenvolupament del pensament crític en l’alumnat sobre la realitat social que ens envolta, motivant la transformació de la seua conducta i actitud per a la defensa dels drets humans i l’Agenda 2030.
Així, en el procés desenvolupat en el Fase III del projecte Maletí Pedagògic: La salut a la teua mà, hem classificat les bones pràctiques d’acord amb les persones implicades en el procés educatiu, i les classifiquem de la següent manera:
Coneix als seus protagonistes
CIPFP Ausiàs March
València
“Per a l’alumnat ha sigut enriquidor, ja que ha ampliat la visió del concepte de salut més social i equitativa a partir de metodologies innovadores i participatives per a la rèplica i difusió de les seues experiències”. (Carmen Calabuig Ramón – Profesora)
IES Federica Montseny
Burjassot, Horta Nord
“Recomanaria a altres professors i professores la incorporació de l’aprenentatge i servei en la pràctica docent perquè és una manera d’acostar als alumnes a la realitat social”. (Rosa Martínez)
IES Pou Clar
Ontinyent, Vall d´Albaida
“Recomanaria a altres instituts fer aquesta activitat perquè aprens moltes coses importants que en la societat ningú té interés a aprendre, perquè tothom té molt desconeixement. I per aqueix mateix motiu crec que és important que tothom, almenys una vegada, tinga l’oportunitat de fer una activitat d’aquest tipus” (Nahuel Mallón Nieves – Alumne).
Les Alfàbegues
Bétera, Camp de Turia
“Jo crec que és una forma diferent d’aprendre, és més didàctica, sobretot per al públic més jove, jo crec que és més apetible, més que un temari i una xarrada, una cosa més didàctica que podem treballar tots junts, aprenem millor” Alumne
Tierno Galván
Moncada, Horta Nord
“Hem treballat una metodologia d’aprenentatge en el qual hem creat un projecte amb el qual ens hem ensenyat entre nosaltres, alguna cosa que ens semblava interessant referents a diverses àrees de la sanitat” (Alumne Antonio Fernández)