Comunitat Valenciana

Una eina única per formar, sensibilitzar, generar processos de reflexió i acció basats en el compromís i la solidaritat de la ciutadania pel dret a la salut i la justícia social.

A la Comunitat Valenciana portem al voltant de cinc anys desenvolupant aquest programa en el que hem pogut construir materials pedagògics de suport al professorat i realitzar processos d’aprenentatge i servei i d’aprenentatge per a l’acció amb l’alumnat, promovent una major participació i implicació en la seua pròpia participació, un procés d’aprenentatge a través de la reflexió sobre les desigualtats socials existents i el paper que totes les persones tenim en la reivindicació del dret a la salut.

9 centres educatius implicats
84 docents participants
823 estudiants participants
15 entitats aliades

De l'aula a la realitat social

Descobreix el Maletí pedagògic: La salut està a la teua mà

Un material que ofereix recursos didàctics al professorat per fomentar processos d’aprenentatge significatiu entre l’alumnat a partir de potenciar les competències de Desenvolupament Humà Sostenible que contribueix a la promoció de la ciutadania global crítica, compromesa i activa a favor dels ODS, el dret a la salut i l’equitat de gènere.

El maletí el formen 4 unitats temàtiques que, a la seva vegada, inclouen una sèrie de fitxes didàctiques per poder organitzar sessions i activitats per treballar a l’aula. 

Documento

UT1 DRET A LA SALUT

Per a poder exercir un dret, abans és imprescindible conéixer-lo, en conseqüència és fonamental que la societat en la qual vivim tinga les oportunitats necessàries a nivell informatiu i formatiu per a ser coneixedora, reivindicadora i defensora del dret a la salut, i dels elements que el componen.

VER

UT1 Fitxa 1_Café Networking

VER

UT1 Fitxa 2_DDHH, dret a la salut i accés a medicaments

VER

UT1 Fitxa 3_La salut tambe es un dret

VER

UT1 Annexos didàctics

VER
Documento

UT2 EQUITAT DE GÈNERE I SALUT

Una proposta de continguts que permeten abordar els debats actuals sobre el sexe/gènere/diversitats sexuals per a la promoció de l'equitat, identificant els determinants socials de la salut associats al sexe/gènere/diversitats sexuals.

VER

UT2 Fitxa 1_Introducció conceptes bàsics gènere

VER

UT2 Fitxa 2_Coneixes els DDSS y RR

VER

UT2 Fitxa 3_Temps d'escolta per a les dones

VER

UT2 Fitxa 4_Feminismes i salut

VER

UT2 Annexos didàctics

VER
Documento

UT3 CIUTADANIA, PARTICIPACIÓ I ODS

El compromís de l'Agenda 2030 és un assumpte de la societat en general, és el compromís d'una societat que té múltiples assumptes que abordar per a garantir els drets humans i una vida digna i plena per a totes les persones. En aquesta unitat volem oferir continguts bàsics per a entendre els ODS i el compromís individual i col·lectiu de la societat en la consecució de l'Agenda 2030.

VER

UT3 Fitxa 1_Agenda 2030

VER

UT3 Fitxa 2_ODS La salut

VER

UT3 Fitxa 3_Ciutadania

VER

UT3 Annexos didàctics

VER
Documento

UT4 CIUTADANIA CRÍTICA I TRANSFORMADORA

Amb aquesta unitat temàtica es pretén que les persones participants puguen desenvolupar una postura crítica sobre el que ocorre en el seu entorn pròxim, que comprenguen aquelles percepcions o desitjos de canvi, i la importància d'organitzar-se per a aconseguir objectius col·lectius i com desenvolupar una iniciativa en aquest sentit, convertint-se en agents de transformació social.

VER

UT4 Fitxa 1_El joc de la interseccionalitat

VER

UT4 Fitxa 2_Fotovoice

VER

UT4 Fitxa 3_Moviments socials

VER

UT4 Fitxa 4_Comunicació transformadora

VER

UT4 Annexos didàctics

VER

Les nostres bones pràctiques

Coneix tots els detalls del procés educatiu experimentat pels centres participants, on hem pogut dur a terme una sèrie de bones pràctiques per promoure el protagonisme i la participació activa de les comunitats educatives en la defensa dels drets humans i la consecució dels ODS de l’Agenda 2030.

 

 

Coneix als seus i seues protagonistes

CIPFP Ausiàs March

“Per a l’alumnat ha sigut enriquidor, ja que ha ampliat la visió del concepte de salut més social i equitativa a partir de metodologies innovadores i participatives per a la rèplica i difusió de les seues experiències”. Carmen Calabuig Ramón – Professora.

IES Federica Montseny

“Recomanaria a altres professors i professores la incorporació de l’aprenentatge i servei en la pràctica docent perquè és una manera d’acostar als alumnes a la realitat social”. Rosa Martínez

IES Pou Clar

“Recomanaria a altres instituts fer aquesta activitat perquè aprens moltes coses importants que en la societat ningú té interés a aprendre, perquè tothom té molt desconeixement. I per aqueix mateix motiu crec que és important que tothom, almenys una vegada, tinga l’oportunitat de fer una activitat d’aquest tipus” Nahuel Mallón Nieves – Alumne.

Les Alfàbegues

“Jo crec que és una forma diferent d’aprendre, és més didàctica, sobretot per al públic més jove, jo crec que és més apetible, més que un temari i una xarrada, una cosa més didàctica que podem treballar tots junts, aprenem millor” Alumne.

Tierno Galván

“Hem treballat una metodologia d’aprenentatge en el qual hem creat un projecte amb el qual ens hem ensenyat entre nosaltres, alguna cosa que ens semblava interessant referents a diverses àrees de la sanitat”. Antonio Fernández -Alumne.